Politiek en Samenleving

Voor een vrije samenleving


  VN-lidstaten kritisch over Veiligheidsraad

  Deel
  avatar
  Eric de Blois
  Beheerder
  Beheerder

  Aantal berichten : 754
  Leeftijd : 59
  Woonplaats : Chili
  Registration date : 06-08-08

  VN-lidstaten kritisch over Veiligheidsraad

  Bericht van Eric de Blois op zo aug 05, 2012 11:15 pm  VN-lidstaten kritisch over Veiligheidsraad

  Bron: [Alleen beheerders zien deze link] - 5 augustus 2012

  [Alleen beheerders zien deze afbeelding]
  © reuters. Een man in Aleppo. Zijn vriend werd neergeschoten door soldaten van het
  Syrische leger.


  Dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het maar niet eens kan worden over SyriŽ is ook de lidstaten een doorn in het oog. Ze stemden vrijdag in met een kritische resolutie.

  De opstellers "betreuren het dat de Veiligheidsraad faalt bij het overeenkomen" van maatregelen die ervoor moeten zorgen dat SyriŽ zich houdt aan afspraken.

  De aangenomen resolutie bekritiseert het 'gebruik van zware wapens' door het regeringsleger en roept op tot een 'politieke overgang naar een democratisch stelsel' in SyriŽ. De opstellers hadden een oproep voor sancties en het vertrek van president Assad geschrapt. Zo wilden ze zoveel mogelijk steun krijgen.

  De Verenigde Staten hebben het aannemen van de resolutie verwelkomd. "Ondanks de voortdurende tegenstand van een steeds geÔsoleerdere minderheid staat de overweldigende meerderheid van de VN-leden duidelijk aan de zijde van de SyriŽrs", zei de Amerikaanse gezant Susan Rice.

  De tekst is opgesteld door Saoedi-ArabiŽ, dat de Syrische rebellen steunt. Veel westerse landen hadden zich achter het voorstel geschaard. Rusland en China behoren tot de twaalf landen die tegen de resolutie stemden. Aan de stemming deden alle 193 VN-leden mee. Resoluties van de vergadering zijn echter niet bindend. Maar bij deze stemming hebben de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad geen veto-recht, anders dan in de Veiligheidsraad.

  Westerse en Arabische landen proberen al ruim een jaar om de Veiligheidsraad sancties te laten opleggen aan SyriŽ en het geweld te laten veroordelen. Rusland en China liggen continu dwars. Zij willen geen sancties of militair ingrijpen tegen het regime. Daartegenover staan de westerse grootmachten de Verenigde Staten, Groot-BrittanniŽ en Frankrijk, die de rebellen steunen. Het was deze voortdurende verdeeldheid die SyriŽ-gezant door de VN Kofi Anan deed besluiten zijn functie neer te leggen.

  Gisteren heeft het regeringsleger de laatste bolwerken van de rebellen in Damascus heroverd.
  _________________
  Religie is het produkt en de bevestiging van mannelijke dominantie.

   Het is nu do jan 17, 2019 12:26 pm