Politiek en Samenleving

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Politiek en Samenleving

Voor een vrije samenleving


    Het gezicht is de nieuwe vingerafdruk

    Eric de Blois
    Eric de Blois
    Beheerder
    Beheerder


    Aantal berichten : 754
    Leeftijd : 64
    Woonplaats : Chili
    Registration date : 06-08-08

    Het gezicht is de nieuwe vingerafdruk Empty Het gezicht is de nieuwe vingerafdruk

    Bericht van Eric de Blois ma jul 18, 2011 8:04 am

    Het gezicht is de nieuwe vingerafdruk

    Remco Tomesen

    Bron: depers.nl

    Een blik in de camera en de politie, het ov en Google weten wie u bent.

    Geen reiziger die er straks aan ontkomt: de gezichtsherkenningscamera’s in sommige Rotterdamse trams. Later deze zomer zijn ze volgens de Rotterdamse vervoerder R.E.T. klaar om hun werk te doen: het voorkomen dat de 50 Rotterdammers met een ov-verbod proberen te reizen met de tram. Herkennen de camera’s een gezicht dat lijkt op dat van iemand met zo’n verbod, dan gaat er een seintje af. De controleur weet dan dat er een persoon in de tram zit met dezelfde ‘gezichtskenmerken’ als iemand met een verbod. Tijd voor actie: de controleur doet nog een extra check aan de hand van echte foto’s.

    In Rotterdam hangt een camera bij de ingang van een juwelierszaak. Ziet deze dat er iemand naar binnen wil die in de database van de politie staat, dan gaan de deuren niet open.

    De politie in Amsterdam heeft op haar bureaus een ‘systeem’ staan dat razendsnel kijkt of het gezicht van een verdachte lijkt op dat van een van de tienduizenden gezichten in de politie-foto-database. ‘Ook andere korpsen kijken of ze gezichtsherkenning kunnen gaan gebruiken’, zegt Ronald Hack, biometriespecialist bij Logica, het bedrijf dat het sys-teem leverde aan de Amsterdamse politie.

    [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze afbeelding te kunnen zien.]

    iPhone

    In de VS gaat de politie zelfs de straat op met gezichtsherkenningsapparatuur. Volgens The Wall Street Journallopen agenten van tientallen korpsen vanaf september rond met een apparaatje dat vast zit aan hun iPhone. Daarmee kunnen ze – tot anderhalve meter afstand – gezichten scannen, en kijken of deze in de politiedatabase voorkomen. ‘Dat verbaast me niet’, zegt biometriespecialist Max Snijder, die onderzoek deed voor de Europese Commissie. ‘De Amerikaanse overheid is druk bezig met het ontwikkelen van allerlei biometrische technieken, van iris- en gezichtsherkenning tot stemherkenning’. De Amerikaanse politie zegt overigens ‘altijd toestemming te vragen voor ze een foto van iemand gaat maken’, hoewel ze daar naar eigen zeggen wettelijk niet toe verplicht zou zijn.

    ‘Wij slaan geen gegevens van gezichten op’, zegt een woordvoerder van de R.E.T. Alleen van mensen met een ov-verbod worden gezichtskenmerken bewaard. Bij gezichtsherkenning wordt sowieso geen gebruik gemaakt van echte foto’s. Een camera kijkt naar – vaak vele tientallen – kenmerken van een gezicht: de afstand tussen de ogen, de kaken, de breedte van de neus. Wat overblijft is een reeks getallen, een unieke ‘code’ van een gezicht. De code van een nieuwe foto wordt vergeleken met die van een opgeslagen foto.

    Foutloos is gezichtsherkenning niet. ‘Bij een eerdere test in het stadion van PSV, om hooligans te vinden, bleek het één op de twintig keer niet te kloppen’, zegt Hack van Logica. Daarom moet er altijd een menselijke check zijn. De afgelopen jaren zijn ook een paar testen in Nederland stopgezet omdat de techniek nog niet goed genoeg werkte, en omdat systemen te duur waren. Wie z’n best doet, kan bovendien proberen ‘slimmer te zijn’ dan de herkenningscamera’s. Hack: ‘Een petje, een zonnebril, dat heeft allemaal invloed.’

    Maar het zijn niet alleen overheden en winkels die bezig zijn met gezichtsherkenning. Ook Google, Apple, Facebook en Microsoft investeren erin. Bij fotodienst Picasa van Google kun je bijvoorbeeld al gezichten ‘vinden’ aan de hand van deze techniek. En Google heeft technologie in huis om al veel verder te gaan: maak een foto van die leuke vrouw of man in de kroeg, en Google zoekt gelijkenissen op internet. Plop, daar verschijnt het Facebookprofiel. Ja, technisch kunnen we dit, zegt Google, maar nee, we doen het nog niet, want dit levert ons veel te veel privacyproblemen op. Dus het duurt nog wel even voordat we dit met onze smartphones kunnen? Niet per se. Want er zijn ook kleinere bedrijven, die minder te verliezen hebben dan Google, die zulke toepassingen aan het maken zijn. Het is daarom bijna onvermijdelijk dat gezichtsherkennende smartphones de komende jaren voor veel – euh –interessante situaties zullen zorgen.

      Het is nu vr apr 26, 2024 10:39 pm