Politiek en Samenleving

Voor een vrije samenleving


  Amish, snelst groeiende kerkgenootschap in de VS

  Deel
  avatar
  Eric de Blois
  Beheerder
  Beheerder

  Aantal berichten : 754
  Leeftijd : 59
  Woonplaats : Chili
  Registration date : 06-08-08

  Amish, snelst groeiende kerkgenootschap in de VS

  Bericht van Eric de Blois op za aug 04, 2012 8:45 am  Amish, snelst groeiende kerkgenootschap in de VS

  Bron: [Alleen beheerders zien deze link] - door: Emiel Hakkenes - 3 augustus 2012

  [Alleen beheerders zien deze afbeelding]
  © EPA. Een Amish-familie in Pennsylvania, in de VS.

  Het is niet de rooms-katholieke kerk, die veel Latino's aantrekt. Het zijn ook niet de zwarte hallelujah-kerken. Nee, de snelst groeiende christelijke denominatie in de Verenigde Staten is een opmerkelijke: de wereldmijdende amish.

  Dat blijkt uit onderzoek van de Ohio State University dat deze week is gepresenteerd. Volgens het onderzoek is het aantal amish (afstammelingen van Europese doopsgezinden) sinds 1990 meer dan verdubbeld tot ruim 250.000 personen. De groei komt niet door nieuwe bekeerlingen maar door natuurlijke aanwas - een amishgezin telt doorgaans vijf tot tien kinderen.

  Baard en staart
  Uiterlijk lijken de amish een eenheid te vormen: ze kleden zich allen zeer traditioneel en houden zich verre van moderne zaken als televisie, telefoon of een auto. Maar intern heerst er hevige verdeeldheid. Die kwam vorig jaar aan het licht toen in de staat Ohio zestien amishmannen en -vrouwen werden aangehouden op verdenking van het aanvallen van geloofsgenoten. Met scharen en scheermessen zouden zij het bij mannen op de baard en bij vrouwen op de paardestaart hebben gemunt. Dat gold als een grove belediging, omdat getrouwde amish hun baard en staart niet mogen knippen.

  Tekort aan landbouwgrond
  In weerwil van hun wereldmijdende principes schakelden de belaagde amish justitie in. Deze week moesten de aanvallers, die hun daden niet ontkennen, zich voor de rechtbank verantwoorden. Een schikkingsvoorstel, waarbij sommigen van hen een celstraf van twee tot vier jaar wachtte en anderen vrijuit zouden kunnen gaan, wezen ze daarbij af. Volgens de aanvallers is er sprake van een interne kerkelijke kwestie en dient de rechtbank zich daar niet in te mengen. Alle aangeklaagde amish zeiden tegen de rechter dat zij zich realiseerden dat zij met het afwijzen van een schikking celstraffen tot twintig jaar riskeren. Behalve de interne verdeeldheid zorgt ook de groei van de amishgemeenschap voor problemen. Gezinnen leven van het land, maar met de toename van het aantal te voeden monden is er behoefte aan meer landbouwgrond. Naar verwachting zal daar op termijn een tekort aan ontstaan.
  _________________
  Religie is het produkt en de bevestiging van mannelijke dominantie.

   Het is nu do jan 17, 2019 11:30 am