Politiek en Samenleving

Voor een vrije samenleving


  Nederlander kiest voor zichzelf

  Deel
  avatar
  Eric de Blois
  Beheerder
  Beheerder

  Aantal berichten : 754
  Leeftijd : 59
  Woonplaats : Chili
  Registration date : 06-08-08

  Nederlander kiest voor zichzelf

  Bericht van Eric de Blois op di nov 30, 2010 1:44 am

  Nederlander kiest voor zichzelf

  Bron: [Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om deze link te kunnen zien.]

  Nederlanders zijn aanmerkelijk minder idealistisch sinds de economische crisis. Zorgen om luchtvervuiling en ontwikkelingslanden zijn verruild voor pensioenzekerheid en economische groei. Integratie van minderheden vinden mensen dit jaar (nog) onbelangrijker dan drie jaar terug.

  Dat blijkt uit het onderzoek ’De prioriteiten van de Nederlandse burger’, dat Bureau Veldkamp deze week presenteert. Het sociaal-wetenschappelijk ’zusje’ van TNS Nipo vroeg in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving in augustus van dit jaar 1500 mensen een rangorde aan te brengen in 64 maatschappelijke thema’s. Precies hetzelfde gebeurde in 2006 en in 2007, voordat de crisis uitbrak.

  Tot 2007 waren de ranglijsten redelijk stabiel, zegt Veldkamp-onderzoeker Dieter Verhue. De crisis zorgde voor een aardverschuiving. „Het was te verwachten dat economische onderwerpen in zwaarte zouden winnen. Maar niet dat milieu en ontwikkelingssamenwerking zo sterk zouden kelderen.”

  De koploper uit 2007, wereldwijd bestrijden van oorlog en terrorisme, is dit jaar gezakt naar de vijfde plek. De ranglijst wordt nu aangevoerd door pensioenszekerheid voor Nederlanders, een onderwerp dat drie jaar geleden ook al hoog stond (plaats vier). Daarna komt verbetering van de gezondheidszorg (gestegen met 5 plaatsen). Nummer drie is verdraagzaamheid tussen Nederlanders (in 2007 op de tweede plaats). Honger in de wereld zakte van de derde naar de zevende plek.

  Het enige milieuthema in de top tien van dit jaar, vervuiling van de zee en de rivier, zakte een positie, naar negen.

  De sterkste stijgers dit jaar zijn: economische groei in Nederland (25 plaatsen opgeschoven) en de overheidsfinanciën (24).

  De aandacht voor natuur en milieu in eigen land is ook gezakt. Sterkste dalers zijn luchtvervuiling en het gat in de ozonlaag (beide 22 plaatsen omlaag) en de welvaart in ontwikkelingslanden (16).  _________________
  Religie is het produkt en de bevestiging van mannelijke dominantie.

   Het is nu do jan 17, 2019 11:34 am